Siirry pääsisältöön

5.2. Inbound houkuttelee eikä tyrkytä


Oletko koskaan kuullut inbound-markkinoinnista? Entä tiedätkö mitä tarkoittaa outbound-markkinointi? Minulle nämä termit olivat uusia ja siksipä ryhdyin selvittämään mitä ne tarkoittavat. Matterin julkaisussa kerrotaan kattavasti mitä inbound-markkinointi on ja miten se eroaa perinteisestä outbound-markkinoinnista.

Mitä inbound-markkinointi on?

Kuva 1. Pixabay, Unknown (Pixabay License)

Inbound-markkinoinnissa keskeistä on se, että asiakas hakeutuu itse markkinoijan luokse. Matterin mukaan inbound-markkinointi koostuu neljästä päävaiheesta:

  1. Houkuttele kävijöitä sivustollesi
  2. Konvertoi kävijät liideiksi
  3. Hoivaa liidit asiakkaiksi
  4. Pidä asiakas tyytyväisenä
Käydäänpä läpi tarkemmin mitä näihin päävaiheisiin kuuluu.

1. Houkuttele kävijöitä sivustollesi

Kuva 2. Pixabay, Stux (Pixabay License)

Tyypillisiä keinoja kävijöiden houkuttelemiseksi sivustolle on hakukonelöydettävyys, blogit, verkkosivusto ja sosiaalinen media. Oleellista on myös ostajapersoonien määrittäminen esimerkiksi hakukoneoptimointia varten. Blogeissa on hyvä tarjota kuluttajille tietoa ja ratkaisuja ongelmiin. Sellaista tietoa kuluttajat etsivät. Pitää löytää sellaiset sosiaalisen median kanavat, joissa potentiaaliset asiakkaat viettävät aikaa.

2. Konvertoi kävijät liideiksi

Tämän päävaiheen idea on muuttaa sivustolla kävijät tunnistetuiksi kontakteiksi eli liideiksi. Toteutuskeinoja ovat sivustolla olevat kehotteet esimerkiksi "Lataa vinkit" tai "Ilmoittaudu tapahtumaan" sekä laskeutumissivut ja lomakkeet. Niiden avulla voi kerätä kävijöiden yhteystietoja ja markkinointilupia. Jos kerättäviä tietoja on paljon, kävijät voivat jättää lomakkeen täyttämisen kesken.

3. Hoivaa liidit asiakkaiksi

Tämän vaiheen tarkoitus on houkutella tunnistettu kontakti eli liidi ostamaan tuote tai palvelu. Toteutuskeinoja ovat esimerkiksi sähköpostimarkkinointi ja markkinoinnin automaatio. Sähköposti on tehokas markkinointikanava, mutta kannattaa varoa liikaa spämmäystä, ettei asiakas hermostu. Automaatiossa voidaan käyttää pilvipalveluna toimivia järjestelmiä esimerkiksi HubSpot. 

4. Pidä asiakas tyytyväisenä

Keskeinen tavoite on luoda jatkuva asiakassuhde ja pitää asiakas tyytyväisenä, jolloin hän suosittelee yrityksen palveluita tai tuotteita muille. Keinoja ovat älykkäät sisällöt, sähköpostimarkkinointi ja markkinoinnin automaatio, sosiaalinen media sekä asiakaspalautteen keruu.

Miten inbound-markkinointi eroaa outbound-markkinoinnista?

Kuva 3. Pixabay, Unknown (Pixabay License)

Outbound-markkinointi on yksisuuntaista ja usein kohdistamatonta, jossa myyjä ottaa yhteyttä asiakkaaseen. Inbound-markkinoinnin tavoitteena on houkutella potentiaalisia asiakkaita yrityksen pariin tyrkyttämättä itseään heille. 

Omia kokemuksia

Kuva 4. Aim'n (sähköpostimainos)

Olen etsinyt kesätyöpaikkoja ja sen seurauksena Facebookiin tulee Duunitorin mainoksia. Tämä on Duunitorin inbound-markkinointia. Toinen esimerkki on urheiluvaatesivusto Aim'n, josta tulee mainoksia sähköpostiini ja joskus olen tilannutkin sieltä vaatteita, joten varmaan olen kokenut kaikki inbound-markkinoinnin vaiheet. Nyt kun kerron tästä eteenpäin, toteutuu se tavoite, että suosittelen yritystä muille. Mitä kokemuksia sinulla on inbound-markkinoinnista?

Lähteet:

Suhonen, M. 2021. Inbound-markkinoinnin tietoisku. Matter Agency, Helsinki. Luettavissa: Haaga-Helia Moodle. Luettu: 5.5.2021.

Vähä-Ruka, E. 22.10.2015. Miten inbound-markkinointi eroaa outbound-markkinoinnista? Luettavissa: https://www.powermarkkinointi.com/blogi/miten-inbound-markkinointi-eroaa-outbound-markkinoinnista. Luettu: 5.5.2021.

Kommentit

  1. Inbound ja outbound-markkinointi olivat käsitteenä itsellekkin uusia, joten opin myös itse paljon uutta tekstistä. Termit oli selitetty hyvin auki ja niiden erot tulivat myös esille. Lisäksi inbound-markkinointia oli havainnollistettu hyvin omien kokemusten ja käytännön tilanteiden kautta. Pystyn samaistumaan tilanteeseen myös itse, sillä saan samantyylisiä sähköposteja lähes päivittäin. Lisäksi jokainen sometilini sisältää myös samanlaista inbound-markkinointia. Inbound-markkinoinnin trendikkyyttä ja syitä miksi se on juuri nyt muodissa olisi voinut käydä hieman enemmän läpi.

    -Antti

    VastaaPoista
  2. Sujuvaa tekstiä, minulle jopa hieman uudehkosta aiheesta. Heti ensimmäisessä kappaleessa sait lukijan johdateltua itse aiheeseen, sekä herättämään ainakin minun mielenkiintoni lukemaan aiheesta lisää. Avasit kattavasti inbound- ja outbound-markkinoinnit käsitteinä, sekä toit ilmi niiden eroavaisuuksia. Kuvat tukivat tekstiäsi, etenkin oma kuvakaappauksesi saamastasi sähköpostiviestistä. Oli mielenkiintoista kuulla myös sinun kokemuksiasi inbound-markkinoinnin kohteena olemisesta, sekä muita mietteitäsi aiheeseen liittyen. Olisin ehkä kaivannut vielä konkreettista vastausta siihen, miksi inbound-markkinointi on niinkin pinnalla juuri nyt.

    Inbound-markkinointia on kohdennettu minuunkin lähes päivittäin, vaikka itse terminä se onkin ollut itselleni vieras. Voin samaistua esille tuomiisi Duunitorin jatkuviin mainoksiin, sekä useisiin päivittäisiin sähköpostiviesteihin. Olet oikeassa, että yritysten tulisi välttää liian innokasta ''spämmäystä'' sähköpostiviestein, sillä ne todellakin hermostuttavat.

    Vaikka olenkin ollut inbound-markkinoinnin kohteena, en silti koe sen vaikuttaneen esimerkiksi omiin ostopäätöksiini. Uskon kuitenkin tulevaisuudessa tämän kaltaisen markkinoinnin yleistyvän kovasti, sillä potentiaaliset asiakkaat ovat helposti tavoitettavissa eri sosiaalisten medioiden tileiltä. Näin ollen markkinoinnin kohdentaminen on jatkuvasti helpompaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

4.6. Chatbotit - tulevaisuuden asiakaspalvelijat

Ensimmäiset chatbotit ovat tulleet käyttöön jo 1960-luvulla. Nykypäivänä botteja näkyy esimerkiksi Facebook Messengerissä, WhatsAppissa ja Applen puhelimissa Sirinä. Chatbottien suosio piilee siinä, että niiltä voi kysyä mitä vaan mihin kellonaikaan tahansa. Voiko chatbotit kuitenkaan korvata ihmistä? Seuraavaksi tutustumme hieman tarkemmin ManyChatin  Michael Keenanin luettelemiin vuoden 2020 parhaimpiin chatbotteihin. Käyttötarkoitus Suurin osa chatboteista on kaupallisia. Niillä voi joko suoraan ostaa jonkun firman tuotteita ja palveluita tai botti tekee ostosuosituksia. Joukossa on myös huvitteluun tai oppimiseen tarkoitettuja botteja. Ainakin WHO:n koronabotti ja syöpäjärjestön botti olivat esimerkkejä tiedonjakoboteista. Kuva 1 . Pixabay, Mohamed Hassan (Pixabay License) Yhtäläisyyksiä  Monissa boteissa oli valmiit vastausvaihtoehdot, joista botti pyytää asiakasta valitsemaan yhden ja keskustelu etenee asiakkaan valitseman vaihtoehdon perusteella. Jotkut botit toimivat v...

3.5. Netin hakusanoista ja avainsanoista

Oletko koskaan miettinyt miten päädyt tietylle internetsivustolle? Useimmiten haku alkaa googlettamalla tai käyttämällä jotain muuta hakukonetta- tai palvelua. Toiset kuvailevat ongelmansa lyhyillä hakusanoilla ja toiset kuvailevat ongelmansa pidemmin. Hakusanat ovat siis osa päivittäistä arkeamme. Mitä hakusanat ovat? Kuva 1 . Pixabay,  Luisella Planeta Leoni (Pixabay License) Hakusana on termi, jonka avulla hakukoneesta haetaan tietoa. Vaikka hakusanan voisi luulla tarkoittavan vain yhtä sanaa, se voi pitää sisällään myös usean sanan lausekkeen. Näitä hakulausekkeita kutsutaan "pitkän hännän" avainsanoiksi (long tail keywords). Pitkän hännän haut kuten "blue peter aukioloajat" ja "auton huolto volvo" kertovat täsmällisemmin hakijan sen hetkisestä tarpeesta. Haun yhteydessä hakusanojen määrällä voi olla merkitystä, kuinka monen klikkauksen päässä etsimäsi internetsivusto on. Mitä avainsanat ovat? Kuva 2 . Pixabay, Hermann & Richter (Pixabay Lice...