Siirry pääsisältöön

1.1. Digitaidot ovat jokaiselle tarpeellisia kansalaistaitoja


Digitalisaatio muokkaa yhteiskuntaamme ja jokapäiväistä elämäämme. Se vaikuttaa sekä yksityisen että julkisen sektorin palveluihin. Valtiovarainministeriö ylläpitää suomidigi.fi-sivustoa. Olen löytänyt sieltä kolme kiinnostavaa artikkelia, joista ensimmäinen käsittelee hyviä digitaitoja, toinen sähköisten palvelujen luomaa eriarvoisuutta ja kolmas hakukonenäkyvyyttä.

Nyt hyvät lukijani, tarttukaa tuumasta toimeen ja perehtykää rohkeasti näihin muutamiin perusasioihin! Toivon saavani kommentteja asioista, joita tämä kirjoitus teissä lukijoissa herättää. Kommentointimahdollisuus on sivun alareunassa. 

Uusi kansalaistaito

Digitaaliset taidot ovat nykyään kansalaistaito. Yhtenä haasteena on tekninen osaaminen kuten älypuhelimen tai nettiselaimen käyttö. Taidoista on paljon hyötyä, ne luovat monenlaista hyvinvointia. Sosiaalisen median sovelluksien hallitseminen ja muut yhteydenpitoon tarkoitetut digitaidot rikastuttavat elämää.

Kunnan kannattaa järjestää kuntalaisille digitukea. Se on kuntalaisten hyvinvoinnille tärkeää ja myös kunnan talouden kannalta perusteltua. Digitaalisen osaamisen ulkopuolelle jääminen voi olla toimeentuloon liittyvä kysymys. Syrjäytymisvaarassa olevat ihmiset jäävät helposti jälkeen myös digiosaamisessa. Vuonna 2019 voimaan astunut digipalvelulaki velvoittaa kuntia järjestämään digitukea kuntalaisille.

Itse käytän monia palveluita useimmiten älypuhelimen avulla. Useimmat arjen asiat hoituvat älypuhelimen kautta bussilipun ostamisesta pankkipalveluiden hoitamiseen. Maksamisessa suosin edelleen pankkikorttia, vaikka olen välillä käyttänyt myös mobiilimaksua.

Arjen digihaasteet

Nykyään digitalisaatio on osa arkeamme. Monet palvelut ovat saatavilla sähköisesti, kuten terveyspalvelut, pankkiasiointi ja verkkokaupat. Osaavissa käsissä digipalvelut helpottavat arkeamme ja tukevat terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämistä sekä sairauksien ehkäisyä, hoitoa ja seurantaa. Kuitenkaan kaikki eivät osaa käyttää näitä palveluja sujuvasti tai ollenkaan. Vaarassa ovat muun muassa ikäihmiset ja vähän koulutetut. Onneksi on olemassa digitukipalveluita, joissa voi saada opastusta sähköiseen asiointiin, laitteiden käyttöön ja käyttöjärjestelmien hallintaan. Kuten suomidigi.fi -sivustolla todetaan, digituki on palvelua, josta ollaan kiitollisia.

Palvelut pitää suunnitella laadukkaasti, jotta ne olisivat helppokäyttöisiä. Asiakkaat ja ammattilaiset pitää ottaa mukaan suunnitteluun. Suunnittelussa on huomioitava heikommassa asemassa olevat ja erityisryhmät. Kaikkien pitää pysyä mukana digitalisoituvassa yhteiskunnassa.

Itselläni on kokemusta digituesta sekä saajana että antajana. Olen saanut digitukea käyttötuesta, tukisivustoilta ja opettajilta. Vastaavasti olen antanut digitukea esimerkiksi isovanhemmilleni.

Kuva 1. Pixabay, Julita (Pixabay License)

Hakukonenäkyvyyden hallinta 

Tämä on tarpeellinen digitaito sisällöntuottajille. Hakukoneet ja erityisesti Google ovat tärkeitä uusien kävijöiden saamiseksi sivustolle. Lukijoiden houkuttelemiseksi omalle blogisivustolle kannattaa kiinnittää huomiota hakukonenäkyvyyteen. Hakukonenäkyvyyden parantamiseksi on ilmaisia keinoja. Googlelle voi ilmoittaa itse blogisivusta Googlen Search Console -työkalulla. Lisäksi on hyvä saada linkkejä ulkoisilta sivustoilta omille sivuille. Googlen maksullisilla ilmoituksilla hakukonenäkyvyyttä voi nostaa. Hakukonenäkyvyydessä kannattaa muistaa Googlen kartat ja ehkäpä myös kuva-, video- ja äänihaku. Hakukonenäkyvyyttä voi parantaa myös kirjoittamalla kiinnostavaa sisältöä sekä huolehtimalla, että sivusto latautuu nopeasti ja on visuaalisesti selkeä.

Itse olen tutustunut hakukonenäkyvyyteen lähinnä siinä mielessä, että olen poistanut joitakin tietoja hakukoneiden näkyvistä. En ole vielä niin aktiivinen sisällöntuottaja, että olisin halunnut maksimoida hakukonenäkyvyyttäni, mutta aihe on kiinnostava. 


Lähteet:

Niemelä, H. & Puotiniemi, M. 19.2.2021. Hyvät digitaidot ennustavat kuntalaiselle kokonaisvaltaisempaa hyvinvointia - Suomidigi. Luettavissa: https://www.suomidigi.fi/blogit/hyvat-digitaidot-ennustavat-kuntalaiselle-kokonaisvaltaisempaa-hyvinvointia. Luettu: 7.4.2021.

Kataja, J. 13.8.2020. Kuinka hakukonenäkyvyys toimii? - Suomidigi. Luettavissa: https://www.suomidigi.fi/blogit/kuinka-hakukonenakyvyys-toimii. Luettu: 7.4.2021.

Heponiemi, T. Kaihlanen, A. & Kujala, S. 26.10.2020. Osaako sinun mummosi käyttää digipalveluita? Sähköisten palveluiden yleistyminen uhkaa lisätä eriarvoisuutta. - Suomidigi. Luettavissa: https://www.suomidigi.fi/blogit/osaako-sinun-mummosi-kayttaa-digipalveluita-sahkoisten-palveluiden-yleistyminen-uhkaa-lisata-eriarvoisuutta. Luettu: 7.4.2021.



Kommentit

  1. Kieliopillisesti teksti oli hyvää ja sinänsä miellyttävää lukea. Aika paljon oli putkeen yhden päälauseen virkkeitä, jotka olivat vähän töksähtäviä, mutta ei kuitenkaan niin iso juttu. Hyvää tekstiä siis!

    Sisällöllisesti mielenkiintoisia juttuja, mutta tehtävänanto oli kuitenkin "tarkastele valitsemaasi aihetta siihen liittyvien hyvien ja huonojen puolien valossa". Mikä oli sinun aiheesi? Myöskin omat pohdinnat tuntuivat jäävän taka-alalle, ja niitä oli vain hyvin lyhyesti yhdellä tai kahdella virkkeellä eri otsikoiden alla. Olisin mieluusti lukenut enemmän omaa pohdintaasi aiheista!

    Postaus oli myös paremman sanan puutteessa vähän harmaa. Ei tullut oloa, että tämä on pakko lukea loppuun asti, enkä koe tuntevani mitään sinusta ihmisenä tämän jälkeen. Persoonaasi ei ollut mukana tekstissä. Se johtuu luultavasti oman pohdinnan vähyydestä/puutteesta. Vähän väritön teksti siis mielstäni :(

    -Emma Heikkilä

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

6.7. Kaupankäynti tulevaisuudessa

Uudet teknologiat mullistavat tulevaisuudessa kaupankäynnin. Lisätty todellisuus ja virtuaalitodellisuus ovat työpaikkojen arkea mullistavia työkaluja. Virtuaalilasien avulla pääsee kurkistamaan aivan uudenlaiseen maailmaan menemättä paikan päälle. Käydäänpä seuraavaksi läpi tarkemmin mitä virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus tarkoittavat. Mitä ovat lisätty todellisuus ja virtuaalitodellisuus? Kuva 1 . Pixabay, Unknown (Pixabay License) Lisätty todellisuus eli augmented reality (AR) tarkoittaa visualisointitekniikkaa, jossa yhdistetään visuaalisia objekteja osaksi todellista ympäristöä. Monille on varmaan tuttu Pokemon Go -peli, jossa etsitään fyysisestä ympäristöstä virtuaalisia pokemonhahmoja. Se on havainnollinen esimerkki lisätystä todellisuudesta. Virtuaalitodellisuus eli virtual reality (VR) tarkoittaa kolmiulotteista tietokonesimulaatiolla muodostettua keinotekoista ympäristöä. Virtuaalitodellisuudessa hyödynnetään useimmiten näköaistin lisäksi kuulo- ja tuntoaisteja, jol

2.2. Pelillistämisen monet hyödyt

Monet meistä ovat pelanneet joskus elämänsä aikana mobiilipelejä. Moni ei kuitenkaan tiedä mitä pelillistäminen tarkoittaa. Nyt ajattelin avata sitä vähän tässä postauksessa.  Mitä pelillistäminen on? Maailman ensimmäinen pelillistämisen professori Juho Hamari kertoo, että pelillistäminen on sitä, että organisaatiosta halutaan saada pelin kaltainen. Kilpailevat joukkueet työyhteisössä ja joukkueen sisäinen yhteistyö motivoi paremmin kuin pelkkään kilpailuun tai yhteistyöhön pohjautuva organisaatio. Pelaamisella voidaan hänen mukaansa lisätä ongelmanratkaisukykyä, tunteiden säätelyä ja pitkäjänteisyyttä. Tiivistäen pelillistämisessä jonkin prosessin tekemisestä tehdään motivoivampaa ja hauskempaa liittämällä siihen peleistä tuttuja elementtejä. Pelillistämisen keinot opettamisessa Kuva 1. Apple (kuvakaappaus) Pelillistämistä voidaan käyttää uusien asioiden opettamisessa. Yhtenä esimerkkinä on sähköpostin kautta tulevien kalasteluviestien tunnistamisen opettamiseen tähtäävä Hoxhunt-palve