Siirry pääsisältöön

2.2. Pelillistämisen monet hyödyt


Monet meistä ovat pelanneet joskus elämänsä aikana mobiilipelejä. Moni ei kuitenkaan tiedä mitä pelillistäminen tarkoittaa. Nyt ajattelin avata sitä vähän tässä postauksessa. 

Mitä pelillistäminen on?

Maailman ensimmäinen pelillistämisen professori Juho Hamari kertoo, että pelillistäminen on sitä, että organisaatiosta halutaan saada pelin kaltainen. Kilpailevat joukkueet työyhteisössä ja joukkueen sisäinen yhteistyö motivoi paremmin kuin pelkkään kilpailuun tai yhteistyöhön pohjautuva organisaatio. Pelaamisella voidaan hänen mukaansa lisätä ongelmanratkaisukykyä, tunteiden säätelyä ja pitkäjänteisyyttä. Tiivistäen pelillistämisessä jonkin prosessin tekemisestä tehdään motivoivampaa ja hauskempaa liittämällä siihen peleistä tuttuja elementtejä.

Pelillistämisen keinot opettamisessa

Kuva 1. Apple (kuvakaappaus)

Pelillistämistä voidaan käyttää uusien asioiden opettamisessa. Yhtenä esimerkkinä on sähköpostin kautta tulevien kalasteluviestien tunnistamisen opettamiseen tähtäävä Hoxhunt-palvelu. Siinä työntekijät saavat pisteitä, jos tunnistavat oikein simuloidun kalasteluviestin sähköpostissa. Työntekijät näkevät pistetilastoja ja voivat kilpailla keskenään tunnistamisessa. Se motivoi asian opettelemiseen. Autonvalmistajista esimerkiksi Mercedes käyttää pelillistämistä opettamaan ajajia ympäristöystävälliseen ajotapaan. Säästämällä energiaa voi kerätä pisteitä Eco Coach -appiin Saksassa. Yksi esimerkki cyberturvallisen koodauksen opettamisesta ohjelmistoyrityksissä pelillistämisen keinoin on Secure Code Warrior -palvelu, jossa koodarit voivat kilpailla keskenään siitä, kuka tunnistaa parhaiten haavoittuvuuksia sisältävät ohjelmakoodit ja niiden parhaat korjauskeinot.

Pelillistämisen keinoja käytetään monissa loppukokeisiin tai pääsykokeisiin valmentavissa ohjelmissa. Kielen oppimisessa esimerkiksi Duolingossa voi saada pisteitä oikeista vastauksista. 

Pelillistämisen keinot työelämän innostajana

Kuva 2. Pixabay, Tumisu (Pixabay License)

Kun työelämässä yhä enemmän korostetaan luovuutta, itseohjautuvuutta ja innovatiivisuutta, siihen voidaan Hamarin mielestä päästä pelillisin tai jopa leikillisin menetelmin. Talous ja koko yhteiskunta hyötyy, kun työ saadaan pelillistämisen keinoin antoisammaksi ja vapaa-ajastakin saadaan tuottavaa. Pelillistäminen mahdollistaa joustavan työajan ja vapaa-ajan limittymisen.

Pelillistäminen innostaa terveellisiin elämäntapoihin

Kuva 3. Samsung (kuvakaappaus)

Säännöllistä liikuntaa motivoivat kännykkäsovellukset sekä älyrannekkeet ja älysormukset ovat yleistyneet. Samsung Health on esimerkki sovelluksesta, jolla seurataan terveyttä ja elämäntapoja. Se antaa mitaleita päivittäisen liikuntatavoitteen saavuttamisesta. Sovellus antaa myös tsemppiviestejä liikunnan jatkamisesta. Monissa sovelluksissa pystyy vertaamaan omaa suoritusta muiden suorituksiin. Oura sen sijaan on esimerkki älysormuksesta, jonka avulla voi seurata unenlaatua, aktiivisuutta ja palautumista henkisestä sekä fyysisestä kuormituksesta. Mielestäni terveyden edistämiseen käytettävät sovellukset ovat hyödyllisiä. Käytän lähes päivittäin kännykässäni olevaa terveys-sovellusta, josta näkee kävellyt askeleet ja muita kategorioita ovat esimerkiksi elintoiminnot, hengitys, sydän ja uni. Kaikesta voi tehdä pienen haasteen ja päivittäin teen sen kävelemisestä.


Lähteet:

Elisa Kulma 2021. Kotimainen OURA hyvinvointisormus. Luettavissa: https://kulma.elisa.fi/elamasi-tasapainoon-oura-hyvinvointisormuksella. Luettu: 15.4.2021.

Puolakka, L. 12.1.2018. Mikä on pelillistämisen ja pelin ero? - Nordicedu. Luettavissa: https://nordicedu.com/blogi/mika-on-pelillistamisen-ja-pelin-ero. Luettu: 15.4.2021.

TEK Verkkolehti 2020. Pelillistäminen tuo lisäpotkua työhön ja elämään. Luettavissa: https://lehti.tek.fi/tyoelama/pelillistaminen-tuo-lisapotkua-tyohon-ja-elamaan. Luettu: 15.4.2021.





Kommentit

  1. Blogikirjoituksessa oli hyvin tuotu esille pelillistämisen hyötyjä esimerkiksi terveys- ja opettamiskäytössä. Myös kuvat itse sovelluksista helpottivat hahmottamista. Asiaan oli selkeästi perehdytty hyvin. Paikka paikoin teksti saattoi olla hieman tylsää, sekä termin ''pelillistäminen'' olisi voinut avata hieman helpommin ymmärrettävällä tavalla.
    -Antti Pokela

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

5.2. Inbound houkuttelee eikä tyrkytä

Oletko koskaan kuullut inbound-markkinoinnista? Entä tiedätkö mitä tarkoittaa outbound-markkinointi? Minulle nämä termit olivat uusia ja siksipä ryhdyin selvittämään mitä ne tarkoittavat. Matterin julkaisussa kerrotaan kattavasti mitä inbound-markkinointi on ja miten se eroaa perinteisestä outbound-markkinoinnista. Mitä inbound-markkinointi on? Kuva 1 . Pixabay, Unknown (Pixabay License) Inbound-markkinoinnissa keskeistä on se, että asiakas hakeutuu itse markkinoijan luokse. Matterin mukaan inbound-markkinointi koostuu neljästä päävaiheesta: Houkuttele kävijöitä sivustollesi Konvertoi kävijät liideiksi Hoivaa liidit asiakkaiksi Pidä asiakas tyytyväisenä Käydäänpä läpi tarkemmin mitä näihin päävaiheisiin kuuluu. 1. Houkuttele kävijöitä sivustollesi Kuva 2 . Pixabay, Stux (Pixabay License) Tyypillisiä keinoja kävijöiden houkuttelemiseksi sivustolle on hakukonelöydettävyys, blogit, verkkosivusto ja sosiaalinen media. Oleellista on myös ostajapersoonien määrittäminen esimerkiksi hakuk...

4.6. Chatbotit - tulevaisuuden asiakaspalvelijat

Ensimmäiset chatbotit ovat tulleet käyttöön jo 1960-luvulla. Nykypäivänä botteja näkyy esimerkiksi Facebook Messengerissä, WhatsAppissa ja Applen puhelimissa Sirinä. Chatbottien suosio piilee siinä, että niiltä voi kysyä mitä vaan mihin kellonaikaan tahansa. Voiko chatbotit kuitenkaan korvata ihmistä? Seuraavaksi tutustumme hieman tarkemmin ManyChatin  Michael Keenanin luettelemiin vuoden 2020 parhaimpiin chatbotteihin. Käyttötarkoitus Suurin osa chatboteista on kaupallisia. Niillä voi joko suoraan ostaa jonkun firman tuotteita ja palveluita tai botti tekee ostosuosituksia. Joukossa on myös huvitteluun tai oppimiseen tarkoitettuja botteja. Ainakin WHO:n koronabotti ja syöpäjärjestön botti olivat esimerkkejä tiedonjakoboteista. Kuva 1 . Pixabay, Mohamed Hassan (Pixabay License) Yhtäläisyyksiä  Monissa boteissa oli valmiit vastausvaihtoehdot, joista botti pyytää asiakasta valitsemaan yhden ja keskustelu etenee asiakkaan valitseman vaihtoehdon perusteella. Jotkut botit toimivat v...

3.5. Netin hakusanoista ja avainsanoista

Oletko koskaan miettinyt miten päädyt tietylle internetsivustolle? Useimmiten haku alkaa googlettamalla tai käyttämällä jotain muuta hakukonetta- tai palvelua. Toiset kuvailevat ongelmansa lyhyillä hakusanoilla ja toiset kuvailevat ongelmansa pidemmin. Hakusanat ovat siis osa päivittäistä arkeamme. Mitä hakusanat ovat? Kuva 1 . Pixabay,  Luisella Planeta Leoni (Pixabay License) Hakusana on termi, jonka avulla hakukoneesta haetaan tietoa. Vaikka hakusanan voisi luulla tarkoittavan vain yhtä sanaa, se voi pitää sisällään myös usean sanan lausekkeen. Näitä hakulausekkeita kutsutaan "pitkän hännän" avainsanoiksi (long tail keywords). Pitkän hännän haut kuten "blue peter aukioloajat" ja "auton huolto volvo" kertovat täsmällisemmin hakijan sen hetkisestä tarpeesta. Haun yhteydessä hakusanojen määrällä voi olla merkitystä, kuinka monen klikkauksen päässä etsimäsi internetsivusto on. Mitä avainsanat ovat? Kuva 2 . Pixabay, Hermann & Richter (Pixabay Lice...