Siirry pääsisältöön

Lean Canvas – faktat Taksari-innovaation taustalla


Tehtävänämme oli ryhmässä ratkoa toimeksiantajayrityksemme ongelmaa ja kehittää Taksari-sovellukselle uusia digitaalisia ratkaisuja, jotka lisäisivät Taksarin käytettävyyttä ja houkuttelevuutta. Toimeksiantajamme näki suurimmaksi ongelmakseen sen, että sovelluksen latauksia on haastavaa muuttaa matkoiksi. Lopulta päädyimme innovaatioon, jossa taksimatkaa voidaan kustomoida suodatustoiminnon avulla. Suodatusmahdollisuuksia ovat esimerkiksi matkan aikaiset palvelut, välietapit ja tavarankuljetus.

Kuva 1. Pexels, Jake Heinemann (Pexels License)

Taksarin kohderyhmä

Asiakaskohderyhmiämme ovat vanhukset, alkoholinkäyttäjät, varakkaammat henkilöt sekä työmatkailijat. Näistä kohderyhmistä vahvimpana voidaan nähdä varakkaat henkilöt, sillä heillä on varaa taksikyytiin, maksoipa se mitä tahansa. Aikaisia omaksujia ovat työmatkailijat sekä varakkaammat henkilöt. Heidän ominaisuuksiinsa kuuluu mukavuudenhalu, joten lisäpalvelumme mahdollistavat heille lisää mukavuutta niin lyhyille kuin pitkillekin (työ)matkoille.

Suodatusmenetelmän hyödyt asiakkaille

Innovaatiossamme pyrimme ratkaisemaan ongelmia, kuten asiakkaiden tietämättömyyttä saamastaan kuskista, autosta tai muista matkanaikaisista palveluista. Etenkin pitkien matkojen aikana matkustajalle saattaa helposti iskeä tylsyys, nälkä tai jano ja pysähtymismahdollisuudet ovat epävarmat. Tähän kaikkeen meidän innovaatiomme tuo ratkaisun sovellukseen lisättävällä suodatusmekanismilla. Sen avulla asiakkaalla on mahdollisuus etukäteen valita kuljettajan ja auton lisäksi mahdolliset välietapit, matkanaikaiset palvelut sekä upouuden tavarankuljetuksen. Näin asiakas saa tarjouksia ainoastaan sellaisilta kuljettajilta, jotka täyttävät hänen vaatimuksensa matkan suhteen.

Kuva 2. Pixabay, Daria Yakovleva (Pixabay License)

Markkinointikanavat ja arvolupaus

Kanavia, joissa sovellusta markkinoidaan ovat Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube, Twitter ja puskaradio. Keksimme yritykselle mainoslauseen, joka kuuluu näin: Uuden suodatustoimintomme avulla et joudu enää ikinä yllättymään matkasi aikana, vaan pääset perille rauhallisin mielin! Lisäksi kehitimme lyhyen iskulauseen: Taksari, kuin taksien karkkikauppa asiakkaille!

Tulovirrat

Uuden suodatustoiminnon avulla tavoitteena on saada uusia asiakkaita, joka tuo samalla lisää tuloja. Lisäpalveluista, välietapeista ja tavarankuljetuksista peritään lisämaksuja, joista saadaan lisää kassavirtaa yritykselle. Lisäksi välityspalkkiot toimivat yhtenä tulonlähteenä. Innovaatiomme hinnoittelumalli pohjautuu kustannusperusteiseen hinnoitteluun.

Kuva 3. Pexels, Karolina Grabowska (Pexels License)

Kulut

Kulurakenne jakautuu kiinteisiin ja muuttuviin kustannuksiin. Kiinteitä kustannuksia ovat itse idean toteuttaminen, sovellusjärjestelmän ylläpito, lisäpalveluiden hankinta ja sovelluksen päivittäminen. Muuttuviin kustannuksiin sisältyy kuskin työajan pituus, polttoainekustannukset, sekä auton hygieniasta ja siisteydestä huolehtiminen.

Mittarit

Olemme pohtineet mittareita, joilla mitata innovaatiomme menestystä. Lisäpalveluiden kulutus on yksinkertainen mittari niiden suosiosta. Välietappien myötä matkat voivat pidentyä, joten yksi mahdollinen mittari olisi matkojen kasvu verrattuna esimerkiksi vuoden takaiseen keskiarvoon. Yleisiä mittareita koko Taksarin suosioon ovat esimerkiksi kuinka monta matkaa yhdestä latauksesta tulee ja kuinka monta ihmistä, jotka vierailevat Taksarin sivuilla, lataavat sovelluksen.

Taksarin kilpailuetu

Taksarin kilpailuetuna on se, että he yrittävät ensimmäisinä uudistaa taksialaa, joka on toiminut hyvin samalla tavalla vuodesta toiseen. Kukaan ei aikaisemmin ole kehittänyt taksien kilpailutuspalvelua ja nyt meidän innovaatiomme avulla asiakkaat voivat vielä suodattaa, jotta kaikki sovelluksen tarjoamat vaihtoehdot ovat jokaiselle itselleen sopivia. Nykyihmiset tykkäävät kustomoida kaikkea kuten esimerkiksi kalentereita, puhelimien näyttöjä ja kalusteita, joten miksei taksimatkojakin. Nyt siihen on mahdollisuus Taksarilla.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

5.2. Inbound houkuttelee eikä tyrkytä

Oletko koskaan kuullut inbound-markkinoinnista? Entä tiedätkö mitä tarkoittaa outbound-markkinointi? Minulle nämä termit olivat uusia ja siksipä ryhdyin selvittämään mitä ne tarkoittavat. Matterin julkaisussa kerrotaan kattavasti mitä inbound-markkinointi on ja miten se eroaa perinteisestä outbound-markkinoinnista. Mitä inbound-markkinointi on? Kuva 1 . Pixabay, Unknown (Pixabay License) Inbound-markkinoinnissa keskeistä on se, että asiakas hakeutuu itse markkinoijan luokse. Matterin mukaan inbound-markkinointi koostuu neljästä päävaiheesta: Houkuttele kävijöitä sivustollesi Konvertoi kävijät liideiksi Hoivaa liidit asiakkaiksi Pidä asiakas tyytyväisenä Käydäänpä läpi tarkemmin mitä näihin päävaiheisiin kuuluu. 1. Houkuttele kävijöitä sivustollesi Kuva 2 . Pixabay, Stux (Pixabay License) Tyypillisiä keinoja kävijöiden houkuttelemiseksi sivustolle on hakukonelöydettävyys, blogit, verkkosivusto ja sosiaalinen media. Oleellista on myös ostajapersoonien määrittäminen esimerkiksi hakuk...

4.6. Chatbotit - tulevaisuuden asiakaspalvelijat

Ensimmäiset chatbotit ovat tulleet käyttöön jo 1960-luvulla. Nykypäivänä botteja näkyy esimerkiksi Facebook Messengerissä, WhatsAppissa ja Applen puhelimissa Sirinä. Chatbottien suosio piilee siinä, että niiltä voi kysyä mitä vaan mihin kellonaikaan tahansa. Voiko chatbotit kuitenkaan korvata ihmistä? Seuraavaksi tutustumme hieman tarkemmin ManyChatin  Michael Keenanin luettelemiin vuoden 2020 parhaimpiin chatbotteihin. Käyttötarkoitus Suurin osa chatboteista on kaupallisia. Niillä voi joko suoraan ostaa jonkun firman tuotteita ja palveluita tai botti tekee ostosuosituksia. Joukossa on myös huvitteluun tai oppimiseen tarkoitettuja botteja. Ainakin WHO:n koronabotti ja syöpäjärjestön botti olivat esimerkkejä tiedonjakoboteista. Kuva 1 . Pixabay, Mohamed Hassan (Pixabay License) Yhtäläisyyksiä  Monissa boteissa oli valmiit vastausvaihtoehdot, joista botti pyytää asiakasta valitsemaan yhden ja keskustelu etenee asiakkaan valitseman vaihtoehdon perusteella. Jotkut botit toimivat v...

3.5. Netin hakusanoista ja avainsanoista

Oletko koskaan miettinyt miten päädyt tietylle internetsivustolle? Useimmiten haku alkaa googlettamalla tai käyttämällä jotain muuta hakukonetta- tai palvelua. Toiset kuvailevat ongelmansa lyhyillä hakusanoilla ja toiset kuvailevat ongelmansa pidemmin. Hakusanat ovat siis osa päivittäistä arkeamme. Mitä hakusanat ovat? Kuva 1 . Pixabay,  Luisella Planeta Leoni (Pixabay License) Hakusana on termi, jonka avulla hakukoneesta haetaan tietoa. Vaikka hakusanan voisi luulla tarkoittavan vain yhtä sanaa, se voi pitää sisällään myös usean sanan lausekkeen. Näitä hakulausekkeita kutsutaan "pitkän hännän" avainsanoiksi (long tail keywords). Pitkän hännän haut kuten "blue peter aukioloajat" ja "auton huolto volvo" kertovat täsmällisemmin hakijan sen hetkisestä tarpeesta. Haun yhteydessä hakusanojen määrällä voi olla merkitystä, kuinka monen klikkauksen päässä etsimäsi internetsivusto on. Mitä avainsanat ovat? Kuva 2 . Pixabay, Hermann & Richter (Pixabay Lice...